Mediation kan helpen om een conflict op te lossen zonder dat een gang naar de rechter gemaakt moet worden. Bijvoorbeeld bij een scheiding, een arbeidsconflict, een zakelijk geschil of een conflict met de gemeente of zorginstelling.
Mediation is een bemiddeling in een conflict tussen twee partijen die worden begeleid door onafhankelijk derde partij, de mediator. Mediation kan helpen om een conflict op te lossen zonder dat een gang naar de rechter gemaakt moet worden. Bijvoorbeeld bij een scheiding, een arbeidsconflict, een zakelijk geschil of een conflict met de gemeente of zorginstelling.
Het gaat bij mediation om samen te komen tot een gedragen duurzame oplossing en niet om wie juridisch gelijk heeft. Door een mediator in te schakel wordt een gang naar de rechter voorkomen. En daarmee kan een slepend juridisch duur traject van soms wel jaren voorkomen worden. Mediation heeft een kans van slagen als beide partijen de intentie hebben om tot een oplossing van het conflict te komen. Een win-win situatie. Waarbij geven en nemen van beiden partijen centraal staat.
De mediator bewaakt de structuur en de voortgang van het mediationtraject en zorgt dat de afspraken die partijen maken aan het eind van de mediation vastgelegd worden in een overeenkomst. Aan het begin van de mediation tekenen de betrokkenen en de mediator een mediationovereenkomst. Hierin staan afspraken over het doel, de werkwijze, voorwaarden en de kosten. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.
Het doel van mediation is om te komen tot een oplossing. Om tot een oplossing te komen worden de onderstaande stappen doorlopen. De snelheid waarmee dit gaat, hangt af van de aard van het conflict en de fase waarin het conflict bevindt. De mate waarin het conflict is geëscaleerd heeft invloed op hoe snel partijen open staan voor elkaar belangen en oplossingen.